06 Ocak, 2008

BU SOĞUK HAVADA NE YAPILIR? TABİ Kİ SALEP

Sonunda dört gözle beklediğim kar da yağdı, gerçi şöyle lapa lapa yağsın ben de pencereden izleyeyim istiyordum ama bu da güzel geldi. Tabi soğuk hava ve kaygan yollar bizi eve mahkum edince Aşçı Yamağı ile keyifli bir cumartesi geçirmeye çalıştık. Bu keyifteki en büyük pay bol tarçınlı salepe aitti. Salepin bir tür orkidenin yumrularından elde edildiğini ve bu türün bizim Anadolu topraklarında bulunduğunu, maalesef türlerinin tükenme tehlikesi olduğunu biliyor muydunuz? İşte gerçek salep bu nedenle pahalı, ben saf salepimi Beyoğlu'ndaki Bünsa Baharat'tan aldım ve azar azar kullanıyorum. Ev yapımı salep tarifimiz şöyle;


Malzemeler:


-1 çay kaşığı salep
-1 tatlı kaşığı nişasta
-1 litre süt
-3 yemek kaşığı şeker (arttırıp, azaltabilirsiniz)
-Tarçın


Yapılışı:


Salep, şeker ve nişastayı karıştırıp, sütümüzü azar azar ekliyoruz ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynayınca fincanlarımıza alıp, üzerine tarçın serpiştirerek, sıcak sıcak içiyoruz. Tabi ev yapımı salepin kıvamının hazırlar kadar koyu olmadığını ve salep miktarını arttırmanın acı bir tat verdiğini hatırlatmakta fayda var. Benim fincanın yanında görünen güzel ise Yunanistan'dan gelen nefis Kavala kurabiyesi, açıkcası bizim Edirne kurabiyelerinden çok farklı değil ama çok lezzetli. Afiyet olsun...

10 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Aybike Ceylan on 7 Ocak 2008 06:12 dedi ki...

Ahh Neslihan,

Nasil severim sahlepi, ama buralarda hic goremedim tozunu. Simdi canimda cekti, internetten siparis vermeli:)
Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Hülya on 7 Ocak 2008 10:37 dedi ki...

Merhaba Sevgili Neslihan,
Buz gibi bir Ankara sabahı ve klasik pazartesi soğukluğunda yani buz gibi bir işyeri...Şimdi sıcacık bir salep olsaydı....
Ellerine sağlık

Yaren on 7 Ocak 2008 11:49 dedi ki...

D A V E T I Y E

Merhaba arkadaslar, bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar.

Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

Burçin'in Denemeleri on 7 Ocak 2008 16:19 dedi ki...

Çok canım istedi çok... Bu enfes sunumla başka türlüsü olamazdı zaten. Ellerine sağlık zevkli arkadaşım.
Sevgiler,

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! on 7 Ocak 2008 21:56 dedi ki...

ne kadar güzel hazirlamissin , ellerine saglik canim :) mmhh olsaydida ... :)

Adsız dedi ki...

NESLOŞUM BEN OLAYIN SANATSAL YÖNÜYLE İLGİLİYİM SÜPER SÜSLEMİŞSİN BANA YAPTIĞIN PASTA GİBİ SİZE GELİNCE BU TEKNİĞİDE BİR GÖSTERİVER :) AYRICA BARDAK ALTLIĞI PAŞABAHÇE Mİ :) AMERİKAN SERVİSLERİ VARDI AYNI DESENDE DE AKLIMDA KALMIŞ. ÖPÜYORUZ BURAK'I DA SENİ DE.

Adsız dedi ki...

Üşüdüm salep versene Neslihan !!
Neslihaaan , Neslihaaann , Neslihancığımmmmm :)

Mis koktu misssss
Ellerine sağlık

Neslihan on 9 Ocak 2008 13:27 dedi ki...

Aybikecim, ben sana seve seve gönderirim, sen adresini mail adresime gönder, sana da iyi haftalar diliyorum
Sevgiler

Sevgili Hülya hoşgeldin, bilmez miyim Ankara soğuklarını 9 sene öncesine kadar Ankaralı'ydım. O nedenle salep Ankara'da daha keyiflidir, uzattım fincanı sen alıver:)
Sevgiler

Sevgili Yaren teşekkürler

Neslihan on 9 Ocak 2008 13:29 dedi ki...

Burçinciğim çok teşekkürler, sen de en az benim kadar zevklisin, keyifle açıyorum hep sayfanı, sen burdan alıver fincanı, istersen ekstra tarçını ben getiriyorum:)
Sevgiler

Sevgili Hasret çok teşekkürler, diğer arkadaşlarıma yaptığım gibi sana da ikram ediyorum, afiyet olsun
Sevgiler

Neslihan on 9 Ocak 2008 13:33 dedi ki...

Edicim, çok teşekkürler canım, yalnız seni biraz hayal kırıklığına uğratacağım ama bunu stencil ile yaptım ama gene de gösteririm, altlık da bir dergiden çıkmıştı ama çok severek kullanıyorum, sizi de en kısa zamanda bekliyoruz, düşündüğünden daha kısa canım, arayacağım seni:)
Sevgiler

Burçinciğim, yaramaz çocuk gibisin ama sana kocaman bir fincan salep hazırladım eminim üşümen geçecek ve tarçın kokusuna doyacaksın, her zaman beklerim:)
Sevgilerimle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...