31 Aralık, 2017

YENİ YILA ERKEN MERHABA - HOŞGELESİN 2018


Nereden başlasam nasıl anlatsam bilemedim ama yeni yıla girmeden önce paylaşmalıyım diye geçtim bilgisayar başına. Instagram takipçilerimin bildiği gibi geçtiğimiz cumartesi evimizde erken yeni yıl yemeği vardı, aile büyüklerimiz ile birlikte 2 de çocuk toplam 10 kişi güzel, huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir 2018 temennisi ile soframın etrafında buluştuk. 

Davet tarihimiz kesinleşince hep yaptığım gibi önce menümüze karar verdim ve böylece ilk defa bütün hindi pişirmek gibi iddialı bir işe de soyunmuş oldum:) Menü netleşince, sofra düzenine karar verdim, daha önceki yılbaşı sofralarımda kırmızı ve toprak rengi üzeri yeşil tercih etmiştim. Bu defa beyaz üzerine çoban püskülü (yeşil yaprak kırmızı meyveli olan çalı türü bir bitkiden adını alan desen) nakışlı örtü ve peçetelerimi tercih ettim. Yılbaşının vazgeçilmezi kokinalar, kırmızı karanfiller ve yeşil ponpon çiçekler ve nar masamızı süsledi, minik bir zincir ışık ve tealightlar  aydınlattı.

Yemek takımımın tatlı için olan tabağı yılbaşı konseptine uygun olarak çam ağacı desenliydi ve suplaların üzerinde tabaklar 3 farklı boy olarak sıralandı. 



Mezeler ve anayemek olduğu için çift çatal bıçak servisi hazırladım ve bıçaklarımı narlı bıçaklığımın üzerine yerleştirdim.


Beni takip edenler bilir, peçete katlamalarım ünlüdür ama bu defa peçetelerim desenli olduğu için kırmızı çelenk formundaki peçete halkalarını kullandım. 

Kokina, karanfil ve yeşil ponponlar ve minik ışıklı zincir...

Yine ışıklar, kokinalar ve nar...

Aşağıda ise masadaki yerlerimizi belirlediğim isimlikler. Bunlar da yeni yıla çok uygun bir formdaydı. 

Konsepte uyumu peçetelerde de atlamadım:)

Menumüze gelince; önden çilek likörü ve çikolata ikram ettim. 


Masada ise bizleri bekleyen mezeler sırasıyla; Ayvalı ve portakallı zeytinyağlı kereviz,






Pancarlı humus



Kestaneli lahana sarması


Peynir (isli cevizli peynir, cheddar peyniri, provolone-füme italyan peyniri-burrata ve minik mozarella), zeytin (siyah, yeşil ve ızgara) çeşitleri, turşu ve biberiye ile yaptığım çelenk


Kardan adam şeklindeki kalıpta hazırladığım tarifini linkte bulabileceğiniz patates salatası. Süslemeye çok vakit kalmadığı için biraz az oldu ama sizler siyah zeytin, havuç, kırmızı biber ve yeşillikler ile daha farklı bir kardan adam yapabilirsiniz.

Mezelerimizin toplu görünüşü:)



Mezeler sonrası ve hindi öncesi biraz damak tadı değişsin ve ferahlasın diye yaptığım nar sorbe.




Minik shot bardaklarında  ve nar taneleri ile servis yaptım, nane yaprakları koyacaktım ama o yoğunlukta unutmuşum.




Ana yemek olarak yılbaşı menülerinin vazgeçilmezi hindi, bademli, antep fıstıklı pilav ve içinde yer elması, bebek kabak, brüksel lahanasının da bulunduğu fırın sebze vardı.


Pilav için yasemin pirincini tercih ettim aroması nedeniyle, pilavın içinde badem, antep fıstığı haricinde kuş üzümü de vardı ve tabi ki yeni bahar.


Gelelim hindiye; bütün hindi pişirmek biraz maceralı oldu benim için, çünkü ilk defa pişirdim ve sipariş ettiğim daha küçük olmasına rağmen hindi 7.5 kiloydu. Hinditemizlenmiş ve tüyleri ütülenmiş olarak geldi, ben ilk olarak son yıkamasını yaptım ve sonrasında pişirme sırasında kullanacağım yağını hazırladım. Tereyağını tuz, limon ve portakal kabuğu rendesi, sarmısak, taze kekik ve 1-2 dal adaçayı yaprağı ile karıştırdım ve hindinin üzerine ve göğüs kısmında dersinin altına girerek iç kısımlarına iyice yedirdim. Sonra hindinin içine de bu yağdan koyabildiğim kadar, 2-3 parçaya kesilmiş portakal, soğan ve sarmısak ile biberiye koydum. Pişirmek için döküm bir tepsiye koydum, 1 litre su-portakal suyu ve tavuk suyu karışımını döküp, üzerini akıllı folyo (iç kısmı yağlı kağıt dışı alümünyum folyo olanlardan) ile iyice kapattım. Bu şekilde 180 derece fırına koydum ve ilk 5 saat hiç dokunmadım. Sonrasında üzerindeki folyoyu aldım ve dış yüzeyin kızarmasını sağladım. Ama 7.5 kilo hindi için minimum 6-7 saat gerekecektir, bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.



Servis telaşı olduğu için güzel bir fotoğraf çekememişim ama fikir verebilir sanırım. Fırından çıkarınca hindiyi ızgara ile tepsiye aldım. Fırın kabında kalan suyu bir derin tavaya alıp, biraz nişasta ve krema ekleyerek gravy sos haline getirdim. Hindiyi ise aşağıda gördüğünüz gibi dilimleyip (misafirlerimden birinin yardımıyla) hazırladığım sos ile servis ettim.


Ana yemeklerin yanında roka, nar, ceviz ve avokadodan oluşan hardal soslu salatam vardı ama maalesef hindinin  servis telaşı sırasında unutmuşum ve büfede kalmış, misafirlerimiz evden ayrılınca farkettim:(

Finalde tatlı olarak pavlova ve makaron vardı, klasik pavlova tabanının üzerine kestaneli bir krema hazırladım ve Münevver Ablamın yaptığı nefis makaronlar ile birlikte, kestane şekeri, frenk üzümü ve biberiye dalları ile süsledim. Makaronlarımızın ise kardan adam olanı kestaneli, çam ağacı şeklinde olanı ise antep fıstıklıydı. Tatlımızın yanında çayımız vardı.



Bu da yemek sonrası biz, Yağmur masanın altına saklandığı için fotoğrafta yok:)


Evdeki yılbaşı köşelerinden ve masamızdan görüntüler. Herkese sağlıkla, keyifle geçen mutlu bir 2018 diliyorum.



1 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

neslice tarifler on 3 Ocak 2018 09:58 dedi ki...

Tek kelimeyle bayıldım. Ispanaklı somon ruloyu denemek istiyorum. 2018 sofranız gibi bereketli, ışıl ışıl, neşe dolu olsun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...