31 Aralık, 2010

UĞUR BÖCEĞİ KANEPE : 2011 UĞURLU GELSİN....

Uğur Böceği

Uğur böceği kanepeleri İtalyanca grubum için evimizde gerçekleşen davette hazırlamıştım. Görünümü ile göz, lezzeti ile mide şenlendiren pratik bir tarif. Tabi süsleme kısmı biraz el oyalıyor ama bu güzellik için değer. Hala bu akşam için hazırlıklarınız devam ediyorsa bu kanepeleri de ekleminizi tavsiye ederim, 2011'den beklenen uğurun simgesi olarak.

Bu şıklığın tek kusuru çok uzun saatler bekleyememesi, çünkü tabanındaki bisküvi, krem peynirin nemini alarak zamanla yumuşuyor ve yemek zorlaşabiliyor. Yani tam son dakika hazırlığına uygun bir tarif, önceden hazırlıycam derseniz kepekli veya beyaz tost ekmeği kullanabilirsiniz. ( Tabi ekmekleri 3-4 saat önceden dışarda bekleterek biraz kurutmak yine fazla yumuşamasını önleyecektir) bu kadar uğraşamam süsleriyle derseniz, sadece domates dilimi, sadece zeytin, fesleğen veya maydanoz yaprağı ile de hazırlayabilirsiniz.

Tarife geçmeden önce 2011'in daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi herşeyden çok sağlık getirmesini diliyorum. Sonra huzur ve ağız tadı istiyorum. Bir de yeni bir fotoğraf makinesi:)

Yeniyılda herkesin en büyük mutlulukları yaşaması dileklerimle....

Tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

- 1 paket tuzlu bisküvi
- 100 gr krem peynir
- 10 adet kiraz domates
- 5 adet siyah zeytin
- 3-4 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı zeytin ezmesi veya çörek otu

Yapılışı:
Uğur böceği kanepeler için öncelikle tuzlu yuvarlak bisküvilerimizin üzerine krem peynirimizi sürüyoruz, daha sonra ortadan ikiye kesilmiş kiraz domateslerin sap kısımlarından da uğur böceğinin başı olacak kadar kesiyoruz, ayrıca kuyruk kısmını oluşturmak için, sapın ters tarafından ufak bir kesik yapıyoruz. Uğur böceğinin başını oluşturmak için çekirdeklerini çıkardığımız zeytinlerin her birini dörde kesip, her bir parçayı domateslerin önüne yerleştiriyoruz. Uğur böceğinin beneklerini oluşturmak için kürdan yardımı ile domatesin üzerine zeytin ezmesi veya çörek otu koyuyoruz. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun.... İyi seneler....

Uğur böceği
Devamını Oku...

29 Aralık, 2010

YİNE BİR DAVET SOFRASI

masa genel

Bir davet sofrası daha... Belki daha önce yazmışımdır misafir ağılamayı ne kadar sevdiğimi, süslü sofralar hazırlamanın beni çok keyiflendirdiğini, özel bir yemek için törene hazırlanır gibi hazırlanacak sabrım olduğunu...

Bu sofra da yine çok sevdiğim, hayatımda iyi ki yapmışım dediğim birkaç şeyden birinin eseri. Kırmızılı soframda blog dostlarımla buluşmuştum ve her buluşmada iyi ki blogu açmışım diyorum. Bu sofra ise "sevgili italyanca grubum" içindi. İtalyan Kültür'e gitmek de geriye dönüp baktığımda iyi ki yapmışım dediğim başka birşey. 2 yıla yakın bir süre devam ettiğim kursda grubun üyeleri artsa da, çekirdek bir kadromuz var ve yılda 3-4 kez toplanmaya çalışıyoruz. Kasım ayında da bizim yeni eve davet etmiştik grubu, gerçi ev eskimeye bile başladı ama kalabalık gruplarda toplanmak, zaman ayarlamak zor oluyor.

Masa Genel

Ben davet kesinleşince, bir süredir keyifli bir masa hazırlığına girmemiş olduğum için heyecanla hazırlıklara başladım. Bu sofrayı daha önce yazmak istemiştim yeni yıl hazırlıkları için menü konusunda fikir versin diye biraz geç oldu ama en azından yeni yıla bırakmamış oldum. Hala menü oluşturmadıysanız, bu davet menüsünün 1 veya 2 çeşit tatlı eklemesiyle (kestaneli bir pasta, balkabaklı bir pasta olabilir) uygun olacağını ve 12-15 kişilik bir kalabağı ağırlayacağını düşünüyorum.

hazırlıklar kolaj

Her davet öncesi yaptığım gibi, gelecek kişi sayısına uygun olarak menüyü oluşturdum. Kalabalık olacağımız için açık büfe hazırlamayı tercih ettim. Bu defa lila rengi bir masa düşündüğüm için masa örtüsünü, peçeteleri ve aksesuarları da benzer renklerden seçtim. Yiyecekler dışında yaptığım hazırlıkları yukarıdaki kolajda görebilirsiniz. Neler derseniz; şarap şişelerimi giydirdim, kadehlerin karışmaması için kadeh yüzüklerimi taktım ve farklı renklerdeki kadehlerimi çıkarttım. Çok fazla tatlı hazırlığı yapmadığım için bir kaç çeşit (çubuk, top) çikolata koydum.

hazırlık detay

İtalya seyahatimde almış olduğum Bellini'yi ( Köpüklü şarap ve şeftali püresi ile hazırlanan bir kokteyl, özellikle Venedik'te meşhur) çikolata kadehlerde ikrama hazırladım. Kuruyemiş çeşitleri, kanepeler ve yoğurtlu dip sosla ikram ettiğim cips çeşitleri ile orta sehpamızı hazırlamış oldum. Peynir tabağı ve meyve tabağını fazla olacağı için ve zamanım azaldığı için yapmadım ama yeniyıl masalarına yakışacaktır.

İçecek olarak beyaz, pembe ve kırmızı şarap, bol limon ve nane ile hazırladığım buzlu çay, karışık meyve suyu ve tüm sofraların vazgeçilmezi olarak çay vardı.

Menümüze gelince;

Tuzlular

Pastırmalı humus ve farklı bir sunumla hazırladığım haydari

Haydari-Humus

Uğur böceği şeklinde kanepeler ve domates sepetinde sunduğum tabbule. Tabbule için linkdeki tarifi uygulayıp, alt taraflarından kesip, içlerini çıkardığım domateslerin içine doldurdum ve kürdanla nane yapraklarını yelkenli şeklinde sapladım.

Tabbule-Uğur Böceği

Rulo tako ve peynirli sigara böreği. Meksika mutfağından bir lezzet olan takoyu, lavaş ekmeği ile rulo şeklinde hazırladım.

sigara böreği-rulo taco

Yaprak ve lahana sarması
(linkdeki içi haşlanmış lahanalar için de kullanabilirsiniz) ve etsiz çiğ köfte (kayınvalidemin son dakikada bizim için getirdiği etsiz çiğ köfte, misafir grubuma da yetti)

Kanepeler

Patates-Bezelye

Tatlılar

Tatlılar kısmında yukarda yazdığım gibi fazla bir şey yapmadım, tuzlular ile genelde doyuluyor ve arkasına ağız tatlandıracak birşeyler yetiyor, gerçi vaktim kalsaydı bir çeşit kurabiye planım vardı ama hiç eksikliği hissedilmedi çünkü yaptığım 2 çeşit tatlı bile bitmedi. Tatlı olarak, çayın yanına yakışacağı için vişneli browni ve hafif olduğu için tercih ettiğim üç renkli sütlü tatlıyı yaptım. Üç renkli tatlıyı fıstık, limon ve çikolatalı 3 kattan hazırladım.

Tatlılar

Bunların yanısıra sizlere meze, aperatif ve zeytinyağlılar için blogda yeralan diğer tarifleri öneriyorum.
Mezelerden seçmek için buraya,
Aperatiflerden seçmek için buraya,
Zeytinyağlılardan seçmek için buraya tıklayarak farklı menüler oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun...
Daha fazla fotoğraf için flickr albümümü ziyaret edebilirsiniz.

masa genel
Devamını Oku...

27 Aralık, 2010

CEPLİ PEÇETE KATLAMA

Peçete Katlama


Bu bol kırmızılı sofradan sıkılacaksınız sonunda sanırım. Neyseki benim çok fazla yeni tarifim yok bu masada, bir şans kurabiyesi var onun macerasını da önümüzdeki yazılara saklıyorum. Niye macera derseniz, davet sabahı, son hazırlıklar sırasında ellerimi yakarak hazırladığım bu tarifle yaşadıklarımı başka türlü adlandıramadım:)

Peçete Katlama

Masamızı güzelleştiren hazırlıklardan biriydi içinde servislerin olduğu açık zarf şeklindeki peçete ve kokinalar. Peçete halkalarını sevmeme rağmen masayı 12 kişilik hazırlıyor olduğum için bu katlamayı tercih ettim yer tasarrufu sağlamak amacıyla. Masayı kurunca da peçete halkasıyla olabileceğinden daha çok sevdim:) Aslında ismini tam koyamadım, son katlama öncesi açık zarf gibi görünüyor ama içine servis konulacak bir cep yaptığımız için bu ismi uygun gördüm. Aşağıdaki kolajlarda katlama aşamaları görünüyor. Bu zevkli katlamayı yılbaşı masalarında kullanmak isteyenler ve Yasemincim için yazıyorum:)



Peçete Katlama


Kare bir peçeteyi (40*40 veya 50*50 cm ebadında tercih ediniz) 4 kat kare olacak şekilde katlıyoruz. (1, 2 ve 3. aşamalar)
4. aşamada katlı ucundan 1 kat alıp, karenin ortasına gelecek şekilde üçgen katlıyoruz.
5. aşamada katladığımız üçgeni, karenin yine ortasına gelecek şekilde tekrar katlıyoruz.
6. aşamada 4. ve 5. aşamalarda katladığımız kısmı, karenin ortasını geçecek şekilde tekrar katlıyoruz.

Peçete katlama


7. aşamada peçetenin 2. katını, diğer köşeye gelecek şekilde katlıyoruz.
8. aşamada katladığımız ucu ortaya gelecek şekilde üçgen yaparak katlıyoruz.
9. aşamada 8. aşamada katladığımız bölümü ortaya karenin orta çizgisine gelecek şekilde tekrar katlıyoruz.
10. aşamada ise, son katladığımız bölümü aynı yönde tekrar katlıyoruz.
11. aşamada peçetemizin tersini çeviriyoruz ve fotoğrafta gördüğümüz gibi, 3 eşit parça oluşturup birini alta katlayarak 12. aşamadaki görüntüyü elde ediyoruz.

Peçete Katlama

14. aşamada, oluşan 3 eşit parçanın diğer parçasını da içe doğru katlıyoruz ve 15. aşamada görüldüğü gibi, peçetenin sağ alt köşesini, sol alt köşesinde oluşan cebin içine yerleştiriyoruz. Ön yüzünü çevirerek peçete katlamamızı tamamlıyoruz.


Peçete Katlama


Peçetelerimizin cebine çatal bıçak servislerimizi 18. aşamada olduğu gibi yerleştiriyoruz. (İsterseniz üzerine de koyabilirsiniz) Kokina dalı, kozalak, fiyonk veya başka bir çiçekle (örneğin karanfil) süslüyoruz. Sadece kurdele ile fiyonk da olabilir. Benim sandalyelerde yaptığım gibi, kırmızı peçeteye ekru veya yeşil kurdele ile şık kombinler yapılabilir. Nice güzel sofraya...

Masa- peçeteler
Devamını Oku...

22 Aralık, 2010

ERKEN YENİYIL KUTLAMASI : HOŞGELESİN 2011 YILBAŞI SOFRASI

Masa genel.

Bildiğiniz üzere 11 Aralık 2010'da, 11 blogger buluşarak erken yeniyıl kutlaması yaptık. Sayfalarımız takip edenler kutlamamızın detaylarını biliyorlar. Kızlar öyle güzel şeyler yazdılar, o kadar güzel fotoğraflarla renklendirdiler ki, benim dilim tutuldu, kendi sayfama eklemem bu kadar uzun sürdü (tabi bunda yoğun geçen haftasonu ve eşimin hastalanmasının da birazcık rolü oldu) Nihayet yazıyorum ve harika günümüzü bir de ben anlatayım ve o gün için yaptığım hazırlıkları, sizlere fikir olması için sıralayayım istedim.

Masa genel.3_z

Hoşgelesin 2011... Sanırım "hoşgelesin" tanımlamasını ilk bizim grup yaptı, "baby shower" partilerimiz için türkçe isim bulurken ve gördüğüm kadarıyla benimsenmiş ve yaygın şekilde kullanılıyor. Bu deyimi henüz aramızda olmayan, özlemle beklenen bebekler için kullandık. Şimdi de henüz başlamamış olan ve büyük umutlarla beklediğimiz 2011 yılı için kullanmak istedim. Tabi ki en büyük dileğim, herkes için sağlık, bunun dışındaki isteklerim, sağlık olmayınca anlamsız kalan şeyler...

Kolaj Ağaç.

Buluşma günümüzü Müge'deki buluşmamızda kararlaştırmıştık 11 Aralık olarak. Hemen mail zinciri başladı ve herkes gelebileceğini belirtti. (Buluşmamızda sadece Gülriz'cim eksikti, yokluğunu hissettik ama mazereti çok geçerli o nedenle affettik:) Hal böyle olunca bende biraz stresle karışık heyecan başladı. Çünkü açık büfe yerine mutlaka masa kurmak istiyordum ama evimizde hiç 12 kişi için masa kurmamıştım. Hatta sayı 8'in üzerine çıkınca açık büfeyi tercih ediyordum.

Masa detay kolaj

Bu defa biraz sıkışık olma riskini göze alarak masa için konsepti belirledim. Önce gümüş rengi diye düşündüm ama geçen sene de benzer bir hazırlık yaptığım için bu yıl kırmızıyı seçtim. Ona uygun kullanabileceğim malzemelerimi çıkardım, kitaplarımı karıştırdım ve listemi oluşturdum. Evde yapılacaklar, masa hazırlıkları ve yiyecekler olarak. Yiyecek kısmında listemi tamamlayamadım ama menümüz zaten yeterince zengindi eksikliğini hissetmedik. (Kendimi aklamaya çalışıyorum galiba).

Kolaj-evdeki

Hazırlık çalışmalarım 1 hafta öncesinden başladı, önce çam ağacımızı kurdum ve süsledim, sonra avizelerimde gördüğünüz süsleri hazırladım. Sandalyelerimizi süsledim. Buluşma öncesi perşembe ve cuma günü ise masamızı kurdum. Servisler, isim kartları, peçete katlamalar vakit aldığından bir kısmını önceden hazırlamıştım. Kokinaların (yeni yıl çiçekleri) sokaklara çıkması gecikince endişelendim ama neyse ki cuma günü iş dönüşü onlara da kavuştum ve düşündüğüm şekilde hazırlıkları tamamladım.


Masa genel

Neler mi yaptım? Sandalyelerimi kırmızı ve yeşil renkteki, kalınlıkları farklı kurdeleler ile bağlayıp, fiyonk yaptım ve fiyongun ortasına kozalak tutturdum. Beyaz örtü, kırmızı runner (şerit masa örtüsü) ve kırmızı peçete kullandım. Gümüş rengi supla ve ekru, çiçek tabaklarımı kullandım. Peçeteleri çatal ve bıçağı içine yerleştirecek şekilde katladım ve üstüne kırmızı kurdele ile tutturduğum kokina dalını koydum.

kolaj -detay
Masa üzerinde ise cam melekler, sedefli mumluklar, kokina ve çam dallarından oluşan mumluk ve çam ağacı şeklinde mumlar, kırmızı ve beyaz renkteki karanfiller, geyik şeklindeki isim kartlıkları, gümüş rengi minik taşlar, kırmızı gül yaprakları, minik melek ve kar tanesi süsleri vardı.

kolaj

Benim hazırlıklarım bunlardı, tabi masamız süslerle dolmuş olunca, yiyecekler için konsolu kullandık, orada da kırmızı runner, içine kokina koyduğum mumluklar ve servis malzemleri yerini aldı. Daha sonra ise o lezzetli günün nefis yiyecekleri.

Konsol
Tuzlularımız;
Hünerli Müge'den karaköy böreği
Karaköy böreği
Yemek Bahane Müge'den peynir topları (kızlar bir daha ki sefere aranıza girip dilek tutucam:)

Peynir topları1
Pınar'dan peynirli kıyır poğaça
Poğaça
Esra'dan yoğurtlu havuç salatası

havuç salatası
Fadime'den yaprak sarması

Yaprak Sarma
Benden ise yeniyıl salatası

Patates salatası_z
Tatlılarımız;
Münevver Ablacığımın nefis kahveli ve kestaneli makaronları, biz çok ısrar ediyoruz dönsün diye ama... Tabi dönüşü beklenen sadece Münevver Abla değil...

Kolaj-makaron
Ayşem'in çikolatalı birşeyleri:)

Kolaj-çikolataıl bişiy
Dilek'in bol baharatlı ve elmalı muffinleri

Elmalı muffin 1
Yasemin'in sultani lokumlu kütük pastası

Kolaj-kütük pasta
Benim hazırlıklarımın arasında yeralan panettone keki. Bu kek, İtalyanların yılbaşı döneminde yaptıkları kurutulmuş meyvelerle hazırlanan mayalı ve hafif şekerli ekmek kıvamındaki kekleri. Evde bulunan panettone kekini bende bu buluşma için süsledim. İçini oyduktan sonra (tamamen oymadım) bir tane nar, biraz kırmızı üzüm, kırmızı mumlar ve çam dalları ile süsleyip, sandalyelerde olduğu gibi, kırmızı ve yeşil kurdeleler ile bağladım.

Kolaj-panettone
Bir diğer hazırlığım ise yeniyıl nedeniyle yapacağımız çekiliş için oldu. Her birimiz kim için olduğunu bilmeden hediyelerimizi aldık ve o gün yaptığımız çekilişle birbirimize verdik. Ben de çekiliş için isim yazılı kağıtlar yerine, içine isimlerimiz saklandığı şans kurabiyeleri yaptım.

Kolaj- Şans Kurabiyesi
Bizler için çok keyifli olan bu günü çoçuklar ise böyle geçirdi:)

Kolaj-çocuklar
Mutlu günün mutlu kareleri....

Kolajlar-biz yeni
Bu güzel gün için hava koşullarına rağmen hepsi birbirinden lezzetli nefis yiyeceklerle gelen, harika fotoğraflar çekerek (Ayşem'e, Dilek'e, Müge'ye, Pınar'a ve Selen'e sonsuz teşekkürler) ve çok güzel sözlerle dolu yazılar yazarak yeni yıl çoşkumu ve umudumu arttıran altın kızlara çok çok teşekkür ediyorum. Ayrıca büyük incelikle düşünülerek alınmış keyifli hediyeleriniz için de çok teşekkürler.
Erken yeni yıl kutlamamızı bir de kızların dilinden okumak için;
Yemek Bahane Müge için buraya,
Berceste Dilek için buraya,
Peçete'den Notlar Ayşem için buraya,
Hünerli Bayan Müge için buraya,
Yanya-Evenez Selen için buraya,
Klübem Pınar için buraya,
Yasemin Mutfakta Yaso için buraya,
tıklayabilirsiniz. Daha fazla fotoğraf detay için ise sizi "Hoşgelesin 2011" albümüme yönlendiriyorum.
Yeni buluşmaların heyecanını yaşarken, herkese yeniyılda sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum. Bizlere ise daha çok buluşmanın olduğu, kutlanacak yeni bahanelerin olduğu bir yıl diliyorum. Bu arada ben gelecek yıl için konsept çalışmalarına başladım....
Masa ve konsol 1
Devamını Oku...

15 Aralık, 2010

YENİ YIL SALATASI (PATATES SALATASI)

Patates salatası_z

Bir yılı daha geride bırakıyoruz, zaman uçup giderken 2011 de geliyor. Takipçilerin bildiği üzere 2 aylık aralarla 12 kişilik (çocuk, bebek ve beklenen bebekler hariç)blogger grubu toplanıyoruz. Geçen cumartesi de sıra bendeydi. Grubun 11 üyesi ile beraber 2011'i erkenden kutladık. Bu özel günü tüm detayları ile çok yakında yazacağım. (Tüm fotoğrafların toplanmasını bekliyorum, herhangi bir detayı atlamamak için:) Buluşma detaylarına geçmeden ön gösterim olarak sizlerle o gün için hazırlamış olduğum patates salatasının tarifini ve masamızın ufak bir görüntüsünü paylaşmak istedim.
Patates salatası aslında kumpir bazlı bir tarif, siz isterseniz farklılaştırabilir, koyu kıvamlı bir püre ile de aynı salatayı yapabilirsiniz. Mayonez kullanabilirsiniz veya sadece patates ile hazırlayabilirsiniz. Önemli olan lezzetli bir harcın şekillendirilmesi ve süslenmesi. Süsleme konusunda ben sınırlı kalmayı tercih ettim. İsterseniz, kornişon turşu, yeşil zeytin, bezelye taneleri kullanabilir, salatanın üzerine ketçap ve mayonezi ince çizgiler halinde sıkabilirsiniz. (Ben gruptaki hamileleri düşünerek çok karıştırmak istemedim) Pratik tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

-5-6 adet orta boy patates
-1 yemek kaşığı tereyağ
-1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
-3-4 dal frenk maydanozu
-7-8 dal frenk soğanı
-5 adet kiraz domates
-7-8 adet siyah zeytin
-Tuz

Yapılışı:

Patateslerimizi haşladıktan sonra, kabuklarını soyup eziyoruz ve sıcakken kaşar peyniri rendesini, tuzunu ve tereyağını ekleyip, iyice karıştıyoruz. Ağaç şeklinde bir kalıbı streç film ile kaplayıp, patates karışımımızı bastırarak kalıba yerleştiriyoruz. (Kalıbınız yoksa, kare veya dikdörtgen şeklinde bir borcamı kullanıp, salata sertleşip şekil aldıktan sonra bıçak yardımıyla çam ağacı şeklinde kesebilirsiniz) Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra, servis tabağımıza alıp, üzerini frenk maydanozu yaprakları, siyah zeytin ve ikiye kestiğimiz kiraz domateslerle süslüyoruz. Ağacın gövde kısmı için frenk soğanı dallarını kullanıyoruz. (Frenk soğanı yerine maydanoz saplarını da kullanabilirsiniz.) Ağaç salatamızı süsledikten sonra, tabağımıza ve salatamıza ince kıyılmış maydanoz yaprakları serpiştirerek servis yapıyoruz.. Afiyet olsun...

Masa genel.3_z
Devamını Oku...

09 Aralık, 2010

MANTAR SOSLU VE ROKFOR SOSLU BONFİLE ve ET NASIL PİŞİRİLİR?

biftek-2

Bu yazıya başlamadan önce, blogun alan adını(http://www.neslos.com/) hayata döndürdürmek için uğraştım, çok teknolojik bir insan olmayınca böyle şeyler sorun oluyor. 1 hafta önce yapılan bazı ayar değişiklikleri nedeniyle alan adım çalışmadı, ben de bekleme süresinde (kendilerinin çözeceğini düşünmüştüm) http://www.alacarte-neslos.blogspot.com/ adresine aktardım sayfamı ama düzelme olmadığı gibi, bir bilgilendirme de olmadı, ben dünden beri nette yaptığım araştırmalarla çözüm önerilerini deneye yanıla tekrar sayfayı aktif hale getirdim. Bu süreçte de blogumu çok sahiplendiğimi, böyle sorunlarında beni çok sıktığını bir kere daha anladım.

Bir önceki yazımda bahsettiğim ev partisi tariflerine geçmeden önce eskiden kalma bir tarifi yazıyorum yine. Ama yeni yıl gelmeden eskileri bitirip parti davetini paylaşmayı istiyorum 2011 kutlamalarını evde yapacaklara güzel ve pratik önerilerim var çünkü. Kendi kendime de "ha gayret Neslihan az kaldı yeni yıla, geçen yılbaşı tariflerini yazmaya devam et dedim" yani sizler de kurabilirsiniz aynı cümleyi:)

Olaya iyi tarafından bakarsak et pişirmek üzerine bilgiler aktaracağım ve kendi sevdiğim 2 bonfile sosunun tarifini aktaracağım.

Konumuz bonfile, et pişirmek de incelikli işlerden bence, dinlendirilmesi, marine edilmesi, hangi bölgesinden olduğu, etin sıcaklığı, tavanın sıcaklığı, tavanın cinsi gibi konular önemli. Çekirdek ailemiz çok etcil olmadığı için et yemekleri genelde davet akşamlarında pişiriliyor, bu nedenle de çok fazla iddiam yoktur ama lezzetli bir eti anlarım. Tabi yanlış anlaşılmayayım, kendimiz için de küçük mutfağımda fajita (linkdeki tarif tavukla ama genelde etle yapıyorum evde) pratik tavuğumun etli hali ve beef strogonof (yakında siteye eklemek istiyorum) yapıyorum. Buraya yazacaklarım kendi sınırlı tecrübelerim ve işin ustalarının yorumlarının karışımı olacak.

Et hayvanın sırt bölgesinden ise yüksek ısıda kısa süreli pişirme (döküm tava kulanılarak), diğer hareketli bölgelerinden ise düşük ısıda uzun süreli pişirme (fırında ) öneriliyor. Ben de bonfileyi (sırt bölgesi olduğu için) pişirmek için döküm tava kullandım, kasabımıza kişi başı 200 gr olacak şekilde dilimletip, hafifçe dövdürdüm (çok ince olmamasına dikkat ettim, etin sert ve kuru olmaması için) eti pişirmeden 1 saat önce oda sıcaklığına çıkardım. Ailecek pişkin et sevdiğimiz için çok kalın kesilmemiş (kalın kesilmiş bonfilelerin üzerine çizikler atmanız pişmesini kolaylaştıracaktır) bonfileleri her iki taraflarına tuz ve karabiber serpiştirdikten sonra, ocakta iyice ısıttığım ve fırça yardımı ile çok az zeytinyağı sürdüğüm tavaya attım. Etin dış yüzeyi tavanın sıcaklığı ile hemen kavruldu (buna mühürleme deniyor) ama pişmenin tamamlanması için etin her iki tarafını 6'şar dakika pişirdim. Hazırladığım soslarla servis yaptım.

İsterseniz eti önceden marine de edebilirsiniz. Zeytinyağı, biberiye, tuz ve karabiber karışımında 1 gece bekletebilirsiniz. Biberiye aromasının zeytinyağı ile iyice yoğunlaştığını geçen yaz öğrendim. Marine işlemini damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.
Soslarımızın tarfi ise şöyle;

MANTAR SOS

mantar. sos

Malzemeler:

- 200 gr mantar
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 100 ml krema

Yapılışı:

Bir sos tavasında tereyağımızı eritip ufak doğradığımız soğanları soteliyoruz ve doğradığımız mantarlarımızı (fazla ufaltmadan) ekliyoruz. Mantarlar pişince soya sosunu ekleyip, hafif çektiriyoruz ve kremamızı ekleyip, 1-2 dakika kaynatıp, ocaktan alıyoruz. (Krema miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz.)


ROKFOR SOS

rokfor sos

Malzemeler:

- 100 gr rokfor peyniri
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 2-3 dal frenk soğanı (yoksa sade de yapabilirsiniz)
- 50 ml krema
- İnce kıyılmış maydanoz yaprakları (9-10 adet)

Yapılışı:

Tereyağımızı sos tavamıza alıyoruz ve erirken 7-8 parçaya böldüğümüz rokfor peynirini ekliyoruz ve kaşık yardımıyla ezerek erimesini sağlıyoruz. Kremamızı da ekleyerek, iyice karışmalarını sağlıyoruz. Sos kıvamı alana kadar kaynattıktan sonra karabiberimizi de ekleyip, ocaktan alıyoruz. Doğranmış frenk soğanımızı ve maydanozumuzu ekliyoruz.

Hem mantar sosu, hem de rokfor sosu kırmızı etin yanı sıra, tavuk için de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca her iki sos da makarnanın güzel eşlikçisi olurlar, ayrıca rokfor sosa ceviz ilavesi çok yakışacaktır. Aşağıda benim tabağımı görüyorsunuz. Etime her iki sosdan da koymuştum, yalnız rokfor sosum çok sıcaktı sanırım, kıvamını kaybetmiş. Yemeğimiz de bonfilenin yanına basmati pirincinden safranlı pilav yapmıştım. Afiyet olsun...

biftek-11
Devamını Oku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...